WORKSHOPS
FEMKE GERESTEIN & MAARTJE KORSTANJE
Inhoud workshops
Beide workshops bestaan uit twee gedeeltes: een bezoek aan de tentoonstelling waarin de leerlingen een interactieve rondleiding krijgen en een workshop op school. De workshops zijn vormgeven en worden uitgevoerd door Femke Gerestein. De workshops op school duren twee uur. De leerlingen krijgen de tijd om los te komen, om te experimenteren, om verrassingen toe te laten, om grenzen op te zoeken, om van orde naar chaos te gaan en weer terug, en om net als de kunstenaars groot(s) te werken.
Net als in de tentoonstellingen is in de workshops is het verkennen en het verleggen van grenzen een terugkomend thema. Voor zowel Maartje als Femke is verwondering en intuïtie een belangrijke drijfveer in hun werk. Beide kunstenaars zijn bovendien makers voor wie het materiaal waarmee ze werken nauw aansluit bij de inhoud van het werk. Femkes tekeningen en Maartjes sculpturen ontstaan niet van de een op de andere dag, maar groeien langzaam tot een vorm. Deze vormen kunnen bij beide kunstenaars grote formaten aannemen.
Naar aanleiding van het werk van Femke Gerestein gaan de leerlingen hun eigen grenzen verkennen. Ze beginnen dicht bij zichzelf: bij hun eigen huid, de grens tussen hun binnen- en buitenwereld. Net als Femke werken de leerlingen op grote rollen papier. Ze gebruiken hun eigen lichaam om sporen achter te laten op het papier. Voor deze eerste stap is geen potlood nodig, je eigen lijf is het tekenmateriaal. De tekeningen die hieruit ontstaan kunnen allerlei vormen aannemen.
In de workshop bij Maartje Korstanjes tentoonstelling gaan de leerlingen ook met papier aan de slag. Dit keer maken ze geen tekeningen, maar vervormen het oppervlak tot ruimtelijke objecten die steeds groter kunnen worden zoals in groeiprocessen in de natuur. Eerst laten we wildgroei toe, zoals bij bacteriën, parasieten of onkruid. Maar de leerlingen blijven de makers, dus hier en daar moeten ze ingrijpen en een grens trekken. Ze gebruiken papier, karton en tape waarmee ze snel en groot kunnen bouwen. En hier en daar misschien wel een beetje kleur ook om de huid van hun sculpturen / wezens / planten / monsters / skeletten / … nog mooier te maken.
Femke Gerestein is zelf een van de twee kunstenaars, bovendien is ze werkzaam als educatief medewerker / museumdocent / art mediator bij Museum Boijmans van Beuningen, Witte de With Center for Contemporary Art, TENT, Museum Rotterdam en andere kunstinstellingen in en rond Rotterdam.